Wobler snittevejledning - et eksempel

Der findes selvfølgeligt et hav af forskellige måder at snitte woblere på. Jeg har selv skiftet metode flere gange og fundet andre og alternative metoder, der sommetider er at foretrække.

Som der vil kunne læses andet steds her på sitet, så er der en laaang række af indbyrdes  afhængige, bestemmende faktorer af større eller mindre betydning. De vigtigste er ofte af altafgørende betydning, andre kan man bruge til at justere med.

Grundlinjen er, at man har dette med i sin bevisthed, når man går igang med snitteriet. Tilbage er så bare at prøve, og prøve, og prøve. For der er ikke nogen genveje, du kan ikke tjecke hvad de andre gør og få entydige svar. Men det skal ikke afholde nogen fra at prøve. Og nåh ja, det at lave en velkørende skebærende ørredwobler, er så langt mere krævende, end folk forestiller sig.

 

Balsa wobleren

Her er en lille forsmag på en balsawobler, der plejer at være taknemmelig at lave, fordi en større procentdel plejer at blive gode nok.

Tidligere flækkede jeg eksempelvis den færdig snittede wobler, for at ilægge viren også lime kroppen sammen igen. Det gør jeg næsten ikke mere og reelt kun hvis jeg skal lave en ekstra stærk wobler, hvor viren skal gå rundt styrkende rundt i kanten. Ellers saver jeg med en nedstryger, en rille fra bunden og op til godt midten, bøjer viren, prøver den, får den til at sidde rigtigt, derefter engang lim - viren i - efter fylde med lim. Dette kan være nødvendit at gøre over flere gange, da den størknende lim svinder.

 

Hvis jeg laver woblere af Furu, Abachi eller det endnu fastere fyrretræ, så bruger jeg som hovedregel øskner i stedet for den gennemgående vire.

Disse træsorter har forøvrigt den fordel at de "hærder" af sig selv, dvs at der er en markant forske på "blødheden" af det nyopskårne træ og det der har ligget i liste form igennem et par år. Man kan fremskynde denne proces ved eksempelvis at give en slut formgivet wobler en gang vand. Når dette tørrer er overfladen tydeligt hårdere, hvilket kan være en fordel ved geddewoblere eller anden fisk der bider fra sig.
 

snit1

 

Her er jeg startet med en tidligere lavet skabelon (Husk at lave sådan en hver gang og før du begynder at runde kanterne). Hvis du bruger den samme flere gange kan det være en fordel at overføre den til plastik eller andet mere holdbart matteriale.

Snit rundt og fritlæg formen, som regel ned til halv kuglepennestreg.

 

snit2

 

Her er de så alle fritsnittet, i den første dimension.

 

snit3

 

Så skal den anden dimension snittes, her bruger jeg gerne en rasp fordi det kan give et jævnere snit. Alternativer er hobbykniven eller sandpapiret.

  

snit4

Her er nogle af remedierne. Øskner der har fået modificeret øjet, bord til forboring og et større til forsænkning i lim.

 

snit5

Belastningens dilemmaer. Skal det være en traditionel vægt og justerings belastning, en ren justerings ditto eller en bevægelses neutral belastning.

 

snit6

Så er det tid til skeen. Hvor skal den sidde, hvilken hældning, hvilken bredde, hvilken længde, skal det være plast eller metal, etcetera etcetera.

Alt sammen er af afgørende betydning for woblerens gang. Et forkert valg og wobleren går som et søm i vandet.

 

wobl-snit-slut

Den endelige dekoration er op til snitterens egne preferencer. Maling, folie, lak, tusch, diverse øjer og andet, er som regel med til at sætte prikken over iét.

Det er nu engang sådan de tager sig bedst ud, sammen med en bækker, ude ved vandet.

 

Kænk & bræk